Smaczne potrawy z ryb można zjeść w Rybajce w Tarnowie, gdzie pani Karolina przyrządza wyśmienite sushi i sashimi, bardziej tradycyjnie jest w Rybakówce w Stobnie a dla zwolenników kuchni na świeżym powietrzu polecamy pstrąga z grila z dodatkiem mieszanki ziół, której sekret zna tylko Pan Tadeusz Obrocki z Tarnowa. Rybę możemy też przyrządzić sami na wiele sposobów. Nadnotecka Grupa Rybacka organizuje cykliczne warsztaty przyrządzania potraw rybnych, podczas których nauczymy się jak prawidłowo filetować ryby i jak je potem przyrządzić aby zadowoliły podniebienia wybrednych smakoszy….
Proponujemy garść przepisów na przyrządzenie smacznych potraw rybnych
Paszteciki z dorszem
200 gram dowolnego fileta jeden ser typu feta
400 gram szpinaku
opakowanie ciasta francuskiego łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy na niego rybę i 2-3 minuty przesmażamy z każdej strony.
Dodajemy szpinak i fetę, całość rozdrabniamy łyżką. Powinna powstać jednolita masa z większymi kawałkami ryby, którą odstawiamy do wystudzenia. Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy równe kwadraty. Na środek układamy farsz, a wszystkie rogi ciasta zwijamy do środka. Pieczmy w piecu rozgrzanym do 180 stopni 25 minut.
Tatar z łososia na pumperniklu
200 gram łososia wędzonego na zimne sok z jednej cytryny
sól i pieprz do smaku jedna cytryna pumpernikiel
mały kieliszek od wódki
Rybę dokładnie siekamy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Z pumpernikla kieliszkiem od wódki wycinamy małe kółeczka. Tatar układamy na pumperniklu, ozdabiamy cząstką pomidora koktajlowego
Śledź marynowany
50 ml oleju
50 ml octu
dwa liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego jedna mała cebula
Ryby – jeżeli są bardzo słone zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Odlewamy wodę i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ryby kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki i układamy w płaskim naczyniu. W garnku rozgrzewamy ocet do którego dolewamy olej, dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i dokładamy do śledzi. Całość zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na dobę, przykrytą folią spożywczą.
Pstrąg w sosie piwnym
200 gram wędzonego pstrąga jedno, małe piwo
250 ml słodkiej śmietany kremówki opakowanie pierników bez czekolady, np. Katarzynek
pół kostki masła
sól, pieprz do smaku
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pierniki. Całość zalewamy piwem i zmniejszamy ogień do minimalnego. Masa musi się zredukować – woda powinna odparować, a sos się zagęści – potrwa to około 20 minut. Do gęstego sosu dolewamy śmietanę i całość jeszcze chwilę redukujemy. Sos powinien mieć konsystencję lejącego się miodu. Pstrąga – kromy w duże kawałki i umieszczamy na talerzu. Polewamy sosem
Sałatka śledziowa
200 gram śledzia wędzonego na zimno puszka kukurydzy
słoik selera
puszka czerwonej fasoli jedna cebula
dwie łyżki majonezu łyżeczka musztardy
Śledzia kroimy w drobną kostkę. W dużej misce łączymy go ze wszystkimi warzywami, które odcedzamy na sicie. Musztardę i majonez ucieramy na jednolitą masę i dodajemy do reszty. Sałatka najlepsza będzie po dwóch dniach stania w lodówce.
Zupa rybna
300 gram ryb słodkowodnych, np. szczupak, sandacz, lin, karaś,
pół kostki masła
łyżeczka koncentratu pomidorowego dwie cytryny
jedna marchew jedna pietruszka mały seler
pół pora jedna cebula
ziele angielskie – 2 kulki liść laurowy – 2 sztuki śmietanka 30% – 50 ml sól i pieprz do smaku
Włoszczyznę kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, a całość przesmażamy na maśle. Dodajemy ryby pokrojone w większe kawałki. Całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż ryby i warzywa zmiękną – około 15 minut. Dodajemy sól, sok z cytryny, pieprz, śmietanę i koncentrat pomidorowy
Galaretka rybna
300 gram ryb słodkowodnych, np. szczupak, sandacz, lin, karaś,
pół kostki masła dwie cytryny jedna marchew jedna pietruszka mały seler
pół pora jedna cebula
ziele angielskie – 2 kulki liść laurowy – 2 sztuki sól i pieprz do smaku
Włoszczyznę kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, a całość przesmażamy na maśle. Dodajemy ryby pokrojone w większe kawałki. Całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż ryby i warzywa zmiękną – około 15 minut. Dodajemy sól, sok z cytryny, pieprz. Po ugotowaniu ryb wyjmujemy je na sitko i kroimy na drobne kawałki – tak, jakbyśmy robili galaretkę z kurczaka.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie od gotowania ryby. Pokrojone mięso wkładamy do małych filiżanek i zalewamy przestudzoną żelatyną.
Poniżej przedstawiamy poradnik, który NGR przygotowała na swoje warsztaty. Zachęcamy do przeczytania i samodzielnych prób w kuchni. smacznego….
Jedzmy ryby
Dorsz panierowany w tartych ziemniakach
Dorsz filet ze skórą – miałam ok 60 dag, 3 średnie ziemniaki, mąka, sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany.
Umyte filety rybne pokroiłam na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószyłam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, majerankiem. Obtoczyłam w mące następnie w surowych startych na drobnych oczkach ziemniakach. Smażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na średnim ogniu na rumiano. Podałam z frytkami z piekarnika, surówką z kiszonej kapusty i brokułem z wody.
Dorsz w galarecie z puchem chrzanowym
Filet z dorsza ze skórą 70 dag, 2 średnie marchewki, mała pietruszka, kawałek selera, por kawałek ok 10 cm, średnia cebula, natka lubczyku, selera, pietruszki, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz prawdziwy w kulkach, sól, sok z cytryny, żelatyna
W garnku zagotowałam 1,5 l wody. Do wrzątku włożyłam włoszczyznę, po gałązce naci lubczyku, selera, pietruszki, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, ok 20 kulek pieprzu prawdziwego, łyżeczkę soli, duży ząbek czosnku, przepołowioną obraną cebulę. Od zagotowania warzywa gotowałam ok 15 minut. Po 15 – u minutach do wywaru dołożyłam pokrojoną rybę na ok 10 cm kawałki – zagotowałam. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień do minimum i na malutkim ogniu całość gotowałam 15 minut. Wyłączyłam gaz – pozostawiłam całość do przestygnięcia. Z letniego wywaru wyjęłam delikatnie łyżką cedzakową rybę a wywar przecedziłam przez gęste sitko do drugiego garnka. Podgrzałam wywar – nie gotowałam. Do gorącego dodałam mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki soku z cytryny, szczyptę cukru, 6 łyżeczek sypkiej żelatyny. Mieszałam aż żelatyna sie rozpuściła
Do salaterek powkładałam pokrojoną marchewkę, po 2 łyżki groszku konserwowego i kukurydzy, listki natki pietruszki i rozdrobnioną rybę z której zdjęłam skórę po ugotowaniu. Przygotowane salaterki zalałam wywarem rybno – warzywnym. Zimne salaterki wstawiłam do lodówki. Stężałą galaretę podałam z puchem chrzanowym
Dorsz w płatkach owsianych
Filety rybne skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą, cytrynowym pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Obtoczyłam w mące, rozmąconym jajku i płatkach owsianych. Usmażyłam na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na rumiano. Podałam z frytkami z piekarnika i surówką z kiszonej.
Kotlet rybny
1/2 kg dowolnego fileta rybnego bez skóry, 1 jajko, 1 mała bułka, bułka tarta, 1 cebula, ząbek czosnku, natka pietruszki, majeranek, sól, pieprz
Do zmielonego mięsa dodałam namoczoną i odciśniętą bułkę, zeszkloną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ok 4 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, 2 łyżki majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszałam. Masa wyszła za rzadka więc dodałam ok 3 łyżki tartej bułki. Uformowałam kotlety które obtoczyłam w bułce tartej. Smażyłam na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
Paprykarz rybny
1/2 kg dowolnego fileta rybnego bez skóry, 1 szkl suchego ryżu, 2 cebule, 1 średnia marchewka, 6 łyżeczek przecieru pomidorowego, 4 – 5 łyżek pikantnego ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, sól, pieprz, chili
Rybę posoliłam i usmażyłam saute. Usmażoną zdjęłam z patelni – rozdrobniłam widelcem. Na tłuszczu na którym smażyła sie ryba udusiłam cebule pokrojone w kostke wraz z startą na dużych oczkach marchewką. Podlałam warzywa kilkoma łyżkami wody i dusiłam pod przykryciem parę minut. Gdy warzywa zmiękły dodałam ugotowany ryż, paprykę słodką, czosnek, szczyptę chili, sól, pieprz do smaku. Po chwili dołożyłam rybę – przemieszałam. Nastepnie dodałam przecier pomidorowy, ketchup, sok z cytryny, cukier – zagotowałam. Gdy paprykarz jest zbyt suchy na końcu podlewm wodą. Część potrawy włożyłam w słoiki, pasteryzowałam 1,5 h