Smaczne potrawy z ryb można zjeść w Rybajce w Tarnowie, gdzie pani Karolina przyrządza wyśmienite sushi i sashimi, bardziej tradycyjnie jest w Rybakówce w Stobnie a dla zwolenników kuchni na świeżym powietrzu polecamy pstrąga z grila z dodatkiem mieszanki ziół, której sekret zna tylko Pan Tadeusz Obrocki z Tarnowa. Rybę możemy też przyrządzić sami na wiele sposobów. Nadnotecka Grupa Rybacka organizuje cykliczne warsztaty przyrządzania potraw rybnych, podczas których nauczymy się jak prawidłowo filetować ryby i jak je potem przyrządzić aby zadowoliły podniebienia wybrednych smakoszy….

Proponujemy garść przepisów na przyrządzenie smacznych potraw rybnych

Paszteciki z dorszem

200 gram dowolnego fileta jeden ser typu feta

400 gram szpinaku

opakowanie ciasta francuskiego łyżka oliwy

sól, pieprz do smaku

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy na niego rybę i 2-3 minuty przesmażamy z każdej strony.

Dodajemy szpinak i fetę, całość rozdrabniamy łyżką. Powinna powstać jednolita masa z większymi kawałkami ryby, którą odstawiamy do wystudzenia. Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy równe kwadraty. Na środek układamy farsz, a wszystkie rogi ciasta zwijamy do środka. Pieczmy w piecu rozgrzanym do 180 stopni 25 minut.

Tatar z łososia na pumperniklu

200 gram łososia wędzonego na zimne sok z jednej cytryny

sól i pieprz do smaku jedna cytryna pumpernikiel

mały kieliszek od wódki

Rybę dokładnie siekamy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Z pumpernikla kieliszkiem od wódki wycinamy małe kółeczka. Tatar układamy na pumperniklu, ozdabiamy cząstką pomidora koktajlowego

Śledź marynowany

50 ml oleju

50 ml octu

dwa liście laurowe

kilka kulek ziela angielskiego jedna mała cebula

Ryby – jeżeli są bardzo słone zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Odlewamy wodę i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ryby kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki i układamy w płaskim naczyniu. W garnku rozgrzewamy ocet do którego dolewamy olej, dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i dokładamy do śledzi. Całość zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na dobę, przykrytą folią spożywczą.

Pstrąg w sosie piwnym

200 gram wędzonego pstrąga jedno, małe piwo

250 ml słodkiej śmietany kremówki opakowanie pierników bez czekolady, np. Katarzynek

pół kostki masła

sól, pieprz do smaku

Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pierniki. Całość zalewamy piwem i zmniejszamy ogień do minimalnego. Masa musi się zredukować – woda powinna odparować, a sos się zagęści – potrwa to około 20 minut. Do gęstego sosu dolewamy śmietanę i całość jeszcze chwilę redukujemy. Sos powinien mieć konsystencję lejącego się miodu. Pstrąga – kromy w duże kawałki i umieszczamy na talerzu. Polewamy sosem

Sałatka śledziowa

200 gram śledzia wędzonego na zimno puszka kukurydzy

słoik selera

puszka czerwonej fasoli jedna cebula

dwie łyżki majonezu łyżeczka musztardy

Śledzia kroimy w drobną kostkę. W dużej misce łączymy go ze wszystkimi warzywami, które odcedzamy na sicie. Musztardę i majonez ucieramy na jednolitą masę i dodajemy do reszty. Sałatka najlepsza będzie po dwóch dniach stania w lodówce.

Zupa rybna

300 gram ryb słodkowodnych, np. szczupak, sandacz, lin, karaś,

pół kostki masła

łyżeczka koncentratu pomidorowego dwie cytryny

jedna marchew jedna pietruszka mały seler

pół pora jedna cebula

ziele angielskie – 2 kulki liść laurowy – 2 sztuki śmietanka 30% – 50 ml sól i pieprz do smaku

Włoszczyznę kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, a całość przesmażamy na maśle. Dodajemy ryby pokrojone w większe kawałki. Całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż ryby i warzywa zmiękną – około 15 minut. Dodajemy sól, sok z cytryny, pieprz, śmietanę i koncentrat pomidorowy

Galaretka rybna

300 gram ryb słodkowodnych, np. szczupak, sandacz, lin, karaś,

pół kostki masła dwie cytryny jedna marchew jedna pietruszka mały seler

pół pora jedna cebula

ziele angielskie – 2 kulki liść laurowy – 2 sztuki sól i  pieprz do smaku

Włoszczyznę kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, a całość przesmażamy na maśle. Dodajemy ryby pokrojone w większe kawałki. Całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż ryby i warzywa zmiękną – około 15 minut. Dodajemy sól, sok z cytryny, pieprz. Po ugotowaniu ryb wyjmujemy je na sitko i kroimy na drobne kawałki – tak, jakbyśmy robili galaretkę z kurczaka.

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie od gotowania ryby. Pokrojone mięso wkładamy do małych filiżanek i zalewamy przestudzoną żelatyną.

Poniżej przedstawiamy poradnik, który NGR przygotowała na swoje warsztaty. Zachęcamy do przeczytania i samodzielnych prób w kuchni. smacznego….

Jedzmy ryby

Pieczony mintaj Pieczony mintaj to danie, które Polacy chętnie jedzą nie tylko w święta ale również przez cały rok. Ryba z piekarnika w folii to doskonały wybór na smaczny obiad. Mintaj pieczony to pyszne i…