Pieczony mintaj

Pieczony mintaj to danie, które Polacy chętnie jedzą nie tylko w święta ale również przez cały rok. Ryba z piekarnika w folii to doskonały wybór na smaczny obiad. Mintaj pieczony to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, któremu sprosta praktycznie każdy miłośnik potraw rybnych. Ilość przygotowanego dania można dowolnie dobrać, poprzez odpowiednie zmniejszenie lub zwiększenie ilości składników. Poniżej przygotowane miary na przepyszny obiadek dla dwóch dorosłych osób.

Składniki: Filety z mintaja – 4 średniej wielkości, 1 cebula, 2 cytryny, 5 ząbków czosnku, garść koperku

olej do posmarowania formy do pieczenia, sól, pieprz, masło do położenia na przygotowaną rybkę

Przygotuj wysokie naczynie żaroodporne. Filety z mintaja sparz wrzątkiem i osusz. Odłóż na później. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, następnie posól i zgnieć po raz drugi nożem na desce do krojenia. Cebulę obierz i pokrój na okrągłe, dość grube plastry. Jedną cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój w plastry o podobnej grubości jak cebuli. Drugą przekrój na pół – będzie nam potrzebny jej sok. Koperek umyj i rozerwij na mniejsze części. Należy nastawić piekarnik na 180 stopni, aby zdążył się nagrzać przed wstawieniem do niego rybki.

Naczynie żaroodporne wysmaruj dokładnie olejem. Na jego dnie ułóż plasterki cytryny i cebuli, a następnie połóż część przygotowanego wcześniej kopru. Należy skropić wszystko delikatnie olejem. Osuszone filety natrzeć sokiem z cytryny, a następnie doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Ułożyć w przygotowanym naczyniu i przykryć pozostałym koperkiem. Tak przygotowaną całość przykrywamy (w miarę możliwości) szczelnie folią aluminiową.

Pieczemy tak przygotowany filet z mintaja w piekarniku przez 15 minut (wcześniej rozgrzanym do 180 stopni!). Po tym czasie nasz mintaj z piekarnika jest gotowy do spożycia. Przekładamy go na dwa talerze. Do smaku możemy pokropić go sokiem z cytryny i położyć masło. Pod wpływem gorąca rozpuści się na wierzchu, dzięki czemu nasza ryba będzie rozpływać się w ustach. Smacznego!

Ryba w sosie pomidorowym

Składniki:  kilogram dorsza, 2 puszki przecieru pomidorowego, 2 średnie cebule, ząbek czosnku

1 kostka bulionu drobiowego, 2 szklanki wody, pół szklanki octu, 2 łyżki cukru, przyprawy sól, pieprz do smaku, olej

Przygotowanie ryby w pomidorach:

Główną i najważniejszą rolę odgrywa sos pomidorowy do ryby i to właśnie na nim warto się skupić. Dzięki niemu ryba w pomidorach będzie miała intensywniejszy smak. Na rozgrzanym oleju należy ułożyć kawałki surowego dorsza i smażyć je aż do zarumienienia. Powinny mieć lekko złocisty kolor i być chrupkie z wierzchu. W międzyczasie zająć się można specjalną zalewą z pomidorów, której smakiem ma przejść ryba. Dzięki temu dorsz w sosie pomidorowym będzie delikatniejszy w smaku. Na drugiej patelni na oleju należy podsmażyć cebulę oraz czosnek pokrojone w kostkę, dodać cukier, pokruszoną kostkę bulionową, dwa przeciery pomidorowe, ocet oraz wodę. Całość powinna się zagotować. Od czasu do czasu warto pomieszać, aby sos się nie przypalił. Z reguły proces ten trwa około 10 minut. Gdy sos będzie już gotowy, wystarczy zalać nim usmażone kawałki dorsza oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Ryba powinna pozostać w tej zalewie przez około jedną dobę, aby dokładnie przejść smakiem pomidorów i lekko zmięknąć. Dzięki temu będzie aromatyczna i delikatna.

Ryby w sosie pomidorowym cieszą się ogólnym uznaniem, ponieważ bez wątpienia jest to połączenie, które doskonale się sprawdza i zawsze smakuje fenomenalnie. Dodatkowo jest to danie, które powinno przypaść do gustu nawet dzieciom i największym niejadkiem. Przepis można lekko zmieniać, na przykład dodając także przysmażoną paprykę lub świeże pomidory.

Śledzie po kaszubsku

Śledzie to nieodłączny element naszej kuchni. Królują w rożnych formach i smakach na bożonarodzeniowych i wielkanocnych stołach. Nie obejdą się bez nich imieniny u cioci i impreza sylwestrowa. Rozmaite sałatki śledziowe, filety w oleju, w occie, w śmietanie i w innych kombinacjach zależnych od fantazji pojawiają się na naszych stołach bardzo często. Śledzie po kaszubsku zna każdy. Jeśli nie z własnych doświadczeń kulinarnych to choćby ze słyszenia. Niewiele osób jednak wie że samodzielne wykonanie śledzi po kaszubsku wcale nie wymaga dużej ilości składników i specjalnych umiejętności.

Samodzielne przygotowanie śledzi po kaszubsku nie wymaga zbyt wiele czasu, ani też szczególnych kulinarnych umiejętności. Poniżej przedstawiamy jak, krok po kroku, zrobić to danie z podziałem na dwa główne etapy: przygotowanie ryb oraz tzw. pierzynki, czyli dodatków w postaci m.in. cebuli, ziół, śliwek i koncentratu pomidorowego.

Składniki na 4 porcje: 5 płatów śledziowych, 8 łyżek oleju roślinnego, 2 cebule, 3 łyżki octu 10%

2 średnie kiszone ogórki, 5 suszonych śliwek, 200 g koncentratu pomidorowego, przyprawy: zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie

Śledzie

Filety śledziowe dokładnie wypłukać z soli. Wrzucić do miski, zalać zimną wodą i odstawić na pół godziny. W tym czasie wymienić wodę 2-3 razy w zależności od stopnia słoności śledzi. Po upływie 30 minut lub gdy uznamy że śledzie maja już odpowiednią słoność, filety osuszyć i pokroić na 2 centymetrowe kawałki.

Rybę włożyć do szklanej lub plastikowej miski i wymieszać z octem. Pozostawić na 30 minut od czasu do czasu poruszając miską by ocet wchłonął się równomiernie w kawałki ryby.

Pierzynka

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę aż się zeszkli. Gdy cebula zmięknie i nabierze połysku dodać zioła oraz przyprawy i smażyć całość jeszcze kilka minut.

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Można również zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, jeśli ktoś lubi rozdrobnione warzywa. Śliwki drobno posiekać.

Drobno posiekane śliwki dodać do zeszklonej cebuli i smażyć przez kilka minut. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone ogórki, koncentrat pomidorowy i wlać resztę oleju. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i smażyć jeszcze kilka minut do całkowitego połączenia się, ale nie za długo aby mieszanka nie straciła naturalnej wilgoci.

Lekko podduszone warzywa odstawiamy do ostudzenia. Zamarynowane śledzie odsączamy z nadmiaru octu. Przygotowane składniki przekładamy do słoika lub innego pojemnika z przykrywką. Układamy warstwami na przemian śledzie i warzywa. Tak przygotowana potrawę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby smaki składników przeniknęły się nawzajem tworząc niepowtarzalny aromat i smak.

Jeśli obawiamy się, że możemy moczyć śledzie zbyt krótko lub zbyt długo przez co będą zbyt słone lub rozmięknięte, możemy zamiast filetów na wagę sprzedawanych z zalewy solankowej kupić filety pakowane próżniowo, w oleju lub w sosie własnym.

Kiedy zaś mamy niespodziewanych gości stwórzmy wersję „na szybko” tego prostego dania. Do cebulki przesmażonej z koncentratem pomidorowym możemy dodać pokrojone w małe kawałeczki śledzie w occie i stworzyć ekspresową sałatkę a’la śledzie po kaszubsku.

Przepis na zapiekankę rybną z dorsza

Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka, a także wielu wartościowych kwasów, witamin i mikroelementów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. W związku z tym warto jak najczęściej spożywać dorsza, a pomysłem na to może być zapiekanka z przedmiotową rybą w roli głównej, na którą przepis znajdziecie poniżej.

Składniki: 1kg filetów z dorsza, 1kg ziemniaków, 4-6 ząbków czosnku,3 łyżki pasty pomidorowej,

1 łyżka oregano, 1 brokuł, 1/2 szklanki oliwy lub oleju, 1 i 1/2 szklanki wody, sok z cytryny,

sól i pieprz do smaku.

Dorsza polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około 30 minut. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie talarki. Wodę łączymy z połową oliwy, oregano i 3 łyżkami passaty. Drugą połowę oliwy wylewamy do naczynia żaroodpornego i układamy na niej warstwę ziemniaków oraz 2-3 pokrojone w cienkie talarki ząbki czosnku. Następnie układamy dorsza i kolejno drugą warstwę ziemniaków, brokuła z 2-3 pokrojonymi w cienkie talarki ząbkami czosnku. Na wierzch wylewamy uprzednio połączoną wodę z oliwą, oregano i pastą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 60 minut.

Przepis na pieczonego szczupaka

Szczupak pieczony to potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tej ryby. Poznaj przepis na szczupaka pieczonego. Szczupak jest rybą drapieżną, występującą w wodach słodkich, a także w Morzu Bałtyckim. Można go spotkać zarówno w akwenach stojących, jak i płynących. Polując na gatunki mniejsze od siebie, ukrywa się on przed ofiarami w zaroślach, za kamieniami czy korzeniami. W związku z tym łowiąc szczupaka, najlepiej wybrać miejsce, w którym pływa dużo drobnicy oraz łatwo jest się schować większemu drapieżnikowi.

Gdy uda nam się już upolować upragnionego szczupaka, należy go odpowiednio przyrządzić, by cieszyć się jego pełnym smakiem. Jak każda ryba, smakuje on najlepiej w towarzystwie prostych ziół, w połączeniu z czosnkiem, cytryną i masłem.

Do upieczenia szczupaka potrzebujemy: tuszkę ryby, pieprz, sól, 1/3 kostki masła, świeże zioła – natkę pietruszki, oregano, 3 ząbki czosnku, cytrynę

Szczupak w folii, w piekarniku, w całości

Jak upiec szczupaka? Szczupaka możemy upiec w całości lub podzielić na mniejsze porcje. Z zewnątrz osuszoną rybę solimy i pieprzymy. Do środka tuszki wkładamy świeże zioła, grubo pokrojone ząbki czosnku oraz plastry masła. Na górę nakładamy talarki z cytryny. Tak przygotowaną rybę szczelnie owijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 175°C około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika, mięso przekładamy z folii na talerz i polewamy wytrąconym sosem (nie koniecznie całą jego ilością). Podajemy według upodobania, na sałacie, z chlebem, ziemniaczkami lub frytkami.

Śledzie po żydowsku

Składniki:

śledzie a`la matias, 3 cebule, 4 ogórki kiszone, garść koperku

Sos:

2 ząbki czosnku,  1/2 szklanki oleju, 2 liście laurowe, sól pieprz cukier do smaku

Wykonanie:

cebule kroimy w piórka oprószamy solą pieprzem cukrem zalewamy octem
filety śledziowe kroimy na 1 cm kawałki
[śledzie a`la matias moczymy 2 godziny w mleku]
Sos
łączymy : olej zmiażdżony czosnek posiekany koperek liść laurowy
śledzie mieszamy z sosem przekładamy do słoika
szczelnie zakręcamy przechowujemy w lodówce